Vrei sa dormi bine? Specialistii îti explica ce culoare trebuie sa fie dormitorul pentru ca tu sa ai un somn linistit

May 17, 2013 Nici un comentariu »
Vrei sa dormi bine? Specialistii îti explica ce culoare trebuie sa fie dormitorul pentru ca tu sa ai un somn linistit

Oamenii care dorm în camere decorate în culoarea albastru au parte de cel mai relaxant somn, în timp ce persoanele care au dormitoarele în care predomină culorile maro, gri sau mov se chinuie cel mai mult cu probleme de somn, relevă un nou studiu.

În medie, oamenii care dorm în camere decorate în nuanţe de albastru dorm 7 ore şi 52 de minte pe noapte.

Vrei să dormi bine? Specialiştii îţi explică ce culoare trebuie să fie dormitorul pentru ca tu să ai un somn liniştit

Studiul a fost comandat de compania hotelieră Travelodge şi a analizat 2.000 de dormitoare şi modul în culorile influenţează calitatea somnului. Astfel, s-a constatat că oamenii care dorm în camere decorate în culori calme, precum galbenul, albastrul sau verdele au parte de cel mai bun somn.

„Rezultatele sunt uimitoare, având în vedere că există receptori speciali numiţi celule ganglionare în zona retinei, care sunt foarte sensibili la culoarea albastră. Aceşti receptori  trimit informaţii într-o zonă din creier care controlează ritmul de 24 de ore şi influenţează modul în care ne simţim şi realizăm sarcinile în timpul zilei. Interacţiunea dintre lumină, somn şi  starea de veghe este foarte importantă”, a declarat Chris Idzikowski expert în studierea domnului de la Edinburgh Sleep Centre.

Vrei să dormi bine? Specialiştii îţi explică ce culoare trebuie să fie dormitorul pentru ca tu să ai un somn liniştit

De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că oamenii care dorm în dormitoare violet au parte, în medie, doar de 5 ore şi 50 de minute de somn pe noapte. Motivul, spun specialiştii, este acela că violetul ne stimulează mental şi ne împiedică să ne „deconectăm” la sfârşitul zilei.

Celelalte două culori care nu ne lasă să dormim sunt maroul (care, în medie, ne „lasă” să dormim doar 6 ore şi 5 minute pe noapte) şi grupul, despre care s-a constatat că, în medie, le permite oamenilor să doarmă doar 6 ore şi 12 minute pe noapte.

„Decorul dormitorului poate avea un impact asupra cantităţii şi calităţii sosului. Deşi mulţi oameni consideră că violetul să impresia de lux, în dormitor, această culoare reduce numărul de ore de somn. Violetul este cunoscut mai mult ca o culoare ce stimulează creativitate şi mintea inconştientă. Prin urmare o cameră decorată în nuanţe de violet va promova apariţia viselor foarte intense şi chiar a coşmarurilor, lucru care ne va face să ne trezim obosiţi”, a explicat Suzy Chiazzari, consultant design interior.

Mai mult, cercetarea a constatat că nuanţele din dormitor afectează activitatea din dormitor. În medie, cuplurile care dormeau în dormitoare decorate în culoarea „caramel” făceau dragoste de trei ori pe săptămână. În schimb, cei care aveau dormitoare gri erau cei care îşi petreceau cel mai mult timp făcând shopping online stând în pat, în timp ce o jumătate dintre participanţii la studiu care aveau decoraţii argintii în dormitor au declarat că se simt mai motivaţi să facă exerciţii fizice în acest spaţiu.

Vrei să dormi bine? Specialiştii îţi explică ce culoare trebuie să fie dormitorul pentru ca tu să ai un somn liniştit

„Culoarea camerei influenţează starea de spirit. Prin urmare este important să alegem decoraţiuni care ne ajută să ne relaxăm şi care să ne inducă somn”, a declarat Frances Whitley, designer de interior.

tabel

 

Sursa:descopera.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response