Smochinele, multi-vitamine naturale

September 24, 2013 Nici un comentariu »
Smochinele, multi-vitamine naturale

Smochinele sunt fructele pe care le putem avea la dispozitie tot anul, pentru ca se conserva foarte usor daca sunt uscate. Dar in octombrie le putem gasi si proaspete, din recolta a doua a smochinului. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an, in zonele calde, iar la noi cresc bine in Dobrogea si in Banat. Smochinul este unul dintre cei mai longevivi pomi si poate trai pana la 80 de ani.

Toamna este perioada de varf pentru smochine si trebuie sa incerci sa la mananci ca fructe proaspete. La capitolul calorii ai putea spune ca nu stau foarte bine, 200 de grame de smochine avand 160-170 de calorii. De notat este ca 200 de grame inseamna 4-5 smochine.

In ceea ce priveste nutrientii, smochinele sunt foarte bogate in potasiu si magneziu, in 100 de grame de fruct proaspat fiind 20% din necesarul zilnic. Sunt si foarte bogate in fibre, ceea ce le face extrem de utile pentru tranzitul intestinal. Dulceata din smochine vine din cele 15 grame de zahar la fiecare 100 de grame de fruct.

La capitolul vitamine, o smochina seamana cu o pilula cu multi-vitamine. Contine vitamina A in toate formele posibile – de la retinol, la betacaroten – dar si toate vitaminele din gama B, vitamina C, cat intr-o portocala, plus vitamina E. La acestea se mai adauga vitamina K si acid folic, in doze demne de luat in seama.

In smochine se gaseste si calciu, respectiv 10% din doza zilnica in doar 2-3 smochine, la care se adauga: mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc, molibden, fier si cupru.

In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative si emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant si tonifiant, datorita bogatiei de vitamine si minerale.

O parte din aceste beneficii se pastreaza in dulceata de smochine. Smochinele uscate pastreaza integral calitatile fructelor proaspete, dar au o valoare dubla a caloriilor, prin uscare fiind elimina apa naturala din smochine.

Sursa:ro.stiri.yahoo.com

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response