Observatorul Solar – Radiatii Cosmice

February 10, 2016 Nici un comentariu »
Observatorul Solar – Radiatii Cosmice

Radiatii Cosmice sunt generate de explozii ale unor Supernove sau alte evenimente violente ce accelereaza particule la viteze foarte mari si bombardeaza Pamantul in fiecare zi. Acestea reprezinta un factor important de influenta asupra Ionosferei si este cunoscut ca pot declansa formarea norilor si a fulgerelor, sau pot chiar penetra avioanele comerciale ce zboara la altitudini mari.

Noile masuratori efectuate pe 5 Februarie 2016 in California au detectat o crestere de 10% in intensitatea radiatiilor cosmice fata de anul trecut, si valorile sunt in continua crestere datorita noului ciclu Solar cu activitate scazuta ce poate favoriza acest tip de radiatii.
Un singur zbor dus-intors pe deasupra Americii iti poate asigura o doza de radiatii absorbite egala cu 2 pana la 5 Radiografii dentare si pot afecta inclusiv Alpinistii cat si Astronautii de pe ISS.

Acest tip de radiatii este regulat de activitatea Solara de obicei, furtunile Solare si exploziile impiedica radiatiile cosmice sa ajunga pe Pamant intr-un ciclu de maxima activitate, insa absenta acestora poate permite unei cantitati mai mari de radiatii sa ajunga la noi. Trebuie sa precizez ca vestile nu sunt tocmai excelente, activitatea Solara va scadea abrupt in urmatorii ani odata ce Soarele va atinge varful de activitate minima din acest ciclu in care am intrat.

Intensitatea radiatiilor a crescut si pe fondul slabirii Campului Magnetic al Pamantului care a inregistrat o scadere de 10% in ultimii 10 ani, anomalii magnetice fiind inregistrate in Atlanticul de Sud si in Pacific, iar Polii magnetici au inceput sa isi schimbe directia si viteza de deplasare catre Siberia, respectiv Australia.

Observatorul Solar astazi 9 Februarie 2016:

Avertismentul de acum 2 zile pentru Papua Noua Guinee si Insulele Solomon s-a dovedit a fi justificat, un cutremur cu magnitudinea de 6.5 grade a fost inregistrat intre aceste doua locatii si a fost acompaniat de o serie de alte cutremure inregistrate in mijlocul Atlanticului cu o magnitudine de 5.4 grade pe scara Richter.

Soarele a “aruncat” doua filamente de plasma in spatiu, insa niciunul nu a fost indreptat catre Pamant.
Petele Solare nu au complexitatea magnetica necesara pentru a genera ejectii majore, dar exista potential ca in urmatoarele zile sa se dezvolte.

Link-urile de astazi:

Jan US Temps: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/service…
Quake Spread: http://www.eurekalert.org/pub_release…

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response