O zi pe Statia Spatiala Internationala -imagini fascinante

November 1, 2012 Nici un comentariu »
O zi pe Statia Spatiala Internationala -imagini fascinante

Trebuie sa va fi intrebat macar odata cum este viata in spatiu. Ce obiceiuri au astronautii, daca isi beau cafeau dimineata ca restul pamantenilor, cum isi petrec timpul liber sau cum fac fata nevoilor de zi cu zi. V-am pregatit un articol special in care va povestim si aratam cum arata o zi obisnuita pe Statia Spatiala Internationala.

O zi obisnuita pe Statia Spatiala Internationala

Echipajul de la bordul Statiei Spatiale Internationale isi incepe ziua ca oricare alta persoana; se trezesc, isi iau micul dejun, discuta ce au de facut pe parcursul zilei si pornesc la treaba. Daca nu ai sti mai bine, ai zice ca te afli intr-o locuinta tipica. Numai ca, aici totul pluteste. Chiar daca au aceleasi nevoi si obiceiuri ca noi, pamantenii, din cauza microgravitatiei, astronautii le executa diferit. De exemplu, folosesc un sampon care nu necesita clatire. Oh, nici nu intrebati cum fac cu mersul la toaleta.

Ca paranteza, la bordul Statiei Spatiale Internationale sunt interzise ketchupul, mustarul si maioneza. Sarea si piperul sunt disponibile doar in forma lichida si asta pentru ca, din cauza microgravitatiei, astronautii nu ar putea, accidental, sa toarne sare sau piper peste mancare. Ar pluti peste tot, existand riscul sa afecteze sistemele de ventilatie, sa contamineze echipamentul sau sa intre in ochii, nasul sau gura astronautilor.

Fiind o statie spatiala experimentala, dedicata studiului si observarii, astronautii au de indeplinit de-a lungul zilei mai multe sarcini. Prin urmare, se ocupa de diferite studii sau experimente, monteaza echipamente sau instaleaza diferite componente. In anumite situatii, astronautii lucreaza chiar si in exteriorul statiei pentru a realiza diferite reparatii.

Dupa o zi lunga de munca, un somn e binevenit. Problema e ca, in spatiu, nu exista sus sau jos. Exista doar microgravitatie. Prin urmare, astronautii nu cantaresc nimic si pot dormi in orice pozitie. E de preferat, insa sa se fixeze de ceva pentru a nu se lovi de diferite obiecte in timp ce plutesc in somn.

Binenteles ca se si distreaza. Se pare ca, in timpul liber, activitatea preferata a astronautilor este sa se uite pe fereastra. Cu o asa priveliste, cred si eu. : )

In GALERIA FOTO v0am pregatit mai multe imagini surprinse la bordul Statiei Spatiale Internationala

Sursa :www.yuppy.ro

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response