O VARĂ FOARTE INSTABILĂ VA AVEA PREMIERA MONDIALĂ IN CADRUL SECȚIUNII COMPETIȚIONALE A FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM DE LA VARSOVIA

October 16, 2013 Nici un comentariu »
O VARĂ FOARTE INSTABILĂ  VA AVEA PREMIERA MONDIALĂ  IN CADRUL SECȚIUNII COMPETIȚIONALE A FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM DE LA VARSOVIA

Bucureşti, 9 octombrie 2013 –  Filmul O vară foarte instabilă, în regia Ancăi Damian, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 29-a editii a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, fiind selectat în competiția oficială a acestuia. Este a doua oară când Anca Damian are un film prezent in competiția acestui festival, după Crulic – Drumul spre dincolo.

Stefan Laudyn, directorul festivalului, a declarat: “Mă bucur în mod special că am ocazia să mă reîntâlnesc cu cu regizori ai căror filme au fost prezente în competițiile anilor anterior – și aici mă refer la regizorul italian Uberto Pasolini cu Still Life, film care va deschide festivalul nostru, regizorul român Anca Damian cu filmul A Very Unsettled Summer/O vară foarte instabilă și regizorul estonian IImar Raag, cu Love Is Blind.”( www.cineuropa.org).

Festivalul Internațional de Film de la Varșovia va avea loc între 11-20 octombrie.

Proiecțiile filmului O vară foarte instabilă sunt programate în datele de 13, 14, 17 și 18 octombrie, în prezența regizorului Anca Damian și a actrițelor Ana Ularu și Diana Cavaliotti.

Ana Ularu si James Sives

Pentru Marele Premiu vor concura 15 titluri din 13 țări.

Despre film

O vară foarte instabilă vine după marele succes al titlului Crulic – Drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 25 premii si un număr impresionant de participări internaţionale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România şi în ţări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Filmul vorbit aproape integral în limba engleza, spune povestea lui Daniel, un scoțian care, dintr-un joc de-a ficțiunea, e prins între doua femei, între dragoste și pasiune.

O vară foarte instabilă: ziua foarte călduroasă și perturbațiile atmosferice violente din timpul nopții marchează fundalul acestei povești urbane, plasată într-un oraș continental.

… Un film despre viața pe care o trăim chiar în acest moment.

În rolurile principale sunt actorii: Ana Ularu(Hârtia va fi albastră, Periferic, The Borgias, Sunt o babă comunistă, Serena) , Jamie Sives(Urzeala tronurilor, Clash of the Titans, Valhala Rising, Wilber Wants to Kill Himself, Triage), Diana Cavaliotti (Amintiri din Epoca de Aur, Intâlniri încrucisate, Restul e tăcere), Kim Bodnia(Pusher, Love Is All You Need).

Diana Cavallioti si James Sives

O vară foarte instabilă este o coproducţie Romania/Cehia/Suedia/Marea Britanie fiind produs de Aparte Film (România) şi Maur Film (Cehia), in coproducție cu Filmgate si Film I Vast (Suedia), Faction North (Marea Britanie), Studio Video Art (Romania), Abis Studio, Sharf Studio cu sprijinul Ministerului Culturii din România și  Cehia, cu sprijinul financiar al GoodYear și cu participarea HBO Romania, BBC și DR Broadcasting.

Despre Anca Damian

Este regizoarea, scenarista și producătoarea filmului de animație ”Crulic – Drumul spre dincolo” (2011),  selectat la peste 100 de festivaluri de film.

Filmul a primit Marele Premiu la Annecy, și peste 25 de premii la alte festivaluri internaționale.

A regizat, scris și co-produs filmul  “Întâlniri încrucișate” (2008), selectat la Pusan​​, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma.

Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă si producătoare la mai multe documentare despre artă, și, de asemenea, ca Director de Imagine la două lungmetraje.

Premiera filmului va avea loc în data de 1 noiembrie în cinematografele din întreaga ţară.

Puteti gasi informatii noi periodic pe pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/AVeryUnsettledSummerMovie

Filmul este distribuit în cinematografe de Aparte Film în parteneriat cu ARFC.

 

O vară foarte instabilă

Sinopsis

 

 

ALEX: Tocmai mi-ai dat o idee pentru o poveste. Sună cam așa: un bărbat primește o poveste scrisă de fosta lui iubită în care el este un personaj. Este destul de mulțumit de viața lui și nu s-a mai gândit la fata aceea. Dar povestea îl neliniștește și nu reușește să și-o scoată din minte.

 Într-o zi, din senin, când credea că lucrurile merg bine, găsește această poveste în cutia de scrisori. Așa începe totul.

O vară foarte instabilă; ziua foarte călduroasă și perturbațiile atmosferice violente din timpul nopții marchează fundalul acestei povești urbane, plasată într-un oraș continental. Filmul este o introspecție ironică, presărată cu umor negru, despre relatiile moderne, sub influența poveștilelor lui Pirandello – o poveste-în-poveste – unde personajele devin conștiente că se află într-un film. Aș spune că se află la intersecția dintre filmul de artă și cel de comedie… Foarte modern, foarte contemporan… Un film despre viața pe care o trăim chiar în acest moment.

Filmul are patru personaje principale: Daniel, un bărbat aflat între cele două femei din viața lui – Irina și Maria – și Alex, scriitorul, un prieten apropiat de-al lor.

Daniel primește de la Maria, fosta lui iubită, o poveste înregistrată pe o casetă audio. În povestea ei, Maria îl transformă pe Daniel într-un personaj fictiv și descrie momentul când, cu ceva timp în urmă, Daniel a părăsit-o. Povestea este autobiografică – replicile pe care Daniel i le spune Mariei sunt reale, cu un iz de fantezie – Maria se oferă să joace pentru el rolul unei prostituate, să facă sex cu el pentru ultima oară. Pe bani.

Daniel este atras în jocul inițiat de Maria și devine din nou iubitul ei. El ascunde de Irina, iubita lui actuală, această viață paralelă. Reacția lui Daniel la povestea Mariei devine a doua poveste, de data aceasta un scenariu scris de Alex, un scriitor, prieten și confident al celor doi (Maria și Daniel). În timp ce Daniel devine obsedat sexual de Maria, Alex înregistrează dar și conduce relația lor, care devine din ce în ce mai distructivă. Cele două povești se dezvoltă odată cu cele patru personaje, care traiesc in realitate aceste întâmplări. Povestea fictivă scrisă de Alex începe să se împletească cu realitatea, câteodată aflându-se în urma ei, iar câteodată reușind să o provoace.

Daniel descoperă că știe doar o parte din trecutul său cu Maria. Realitatea pe care se baza el, a fost doar o iluzie. Prins în jocul sexual și conștientizând granița subțire dintre real și imaginar, Daniel începe să se piardă. Se autoconvinge că dacă ar putea să scrie sfârșitul poveștii sale, ar deveni din nou autorul si își poate recăpăta controlul asupra vieții. El crede că numai așa își va recăpăta pacea interioară din timpul relației cu Irina, sentiment care a fost spulberat de aventura lui cu Maria.

Daniel începe să scrie continuarea poveștii lui Alex, unde descrie un personaj care reușește să se elibereze, exorcizand obsesia sexuala, “omorand” personajul-dublul său si apoi revenind la normalitate. Alex este sceptic la “finalul fericit” scris de Daniel si Maria este prima care rupe vraja.

Chiar dacă Daniel pare ca avut de spus ultimul cuvânt, în timp ce se pregătește să se mute cu Irina în noul lor apartament, ea descoperă scenariul vieții secrete a iubitului sau. Irina il părăseste pentru a nu pierde ani în șir întrebându-se ce este real și ce este fictiv în această poveste. Sfârșitul a fost găsit. Singurul personaj care nu a intrat niciodată în acest joc dintre realitate și ficțiune iese din poveste. Dar intotdeauna un sfarsit este un nou inceput…

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response