NASA se inchide din lipsa fondurilor

October 3, 2013 Nici un comentariu »
NASA se inchide din lipsa fondurilor

Dupa anuntul guvernului S.U.A. in care s-au declansat procedurile falimentului tehnic din data de 1 octombrie 2013, efectele nu intarzie sa apara. Platile au fost suspendate pe o perioada nedeterminata iar 800.000 de angajati la stat, considerati personal ne-esential au fost trimisi acasa. 

Site-ul NASA (www.nasa.gov) a fost desfiintat iar agentia se afla pe lista institutiilor si serviciilor federale care urmeaza a fi inchise dupa ce Congresul SUA nu a reusit sa cada de acord asupra proiectului de buget pentru anul 2014. Agentia a fost infiintata la 29 iulie 1958 si este responsabila de programul spatial public al SUA, si de cercetarea aerospatiala civila si militara pe termen lung.

Probabil va intrebati cum va afecteaza pe voi aceasta decizie, iar raspunsul sta in Cometa ISON sau C/2012 S1 descoperita pe 21 septembrie 2012 de Vitali Nevski si  Artyom Novichonok cu ajutorul unui telescop reflector la  International Scientific Optical Network  de unde este si derivat numele.

ison spaceship Orbit_comet_2012_S1_ISON

Cometa cu un diamentru “estimat” la 5 km a ajuns deja in interiorul sistemului solar, trecand pe langa Planeta Marte tot pe data de 1 Octombrie 2013 (coincidenta sau nu?) cu o viteza de 160km/s sau 576.000km/h si se indreapta catre Soare unde va ajunge pe data de 28 noiembrie 2013 cand se va afla la perihelion (distanta cea mai apropiata de soare) urmand sa accelereze in drumul sau catre extremitatea sistemului solar. ISON va fi vizibila si pe planeta noastra inca din luna noiembrie, dar apropierea cometei de Pamant  se va intampla la data de 25/26 decembrie 2013 (din nou o “coincidenta”) , fiind vizibila pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014.

NASA a eliberat poze cu asteptata cometa in august 2013 insa imaginile care au ajuns in presa erau ‘prelucrate”  pentru a obtine o imagine uniformizata (poza de mai sus apartine tot NASA, insa luminozitatea a fost micsorata pentru a putea observa conturul obiectelor ce emana acea lumina, la fel cum am face daca vrem sa observam filamentul unui bec)   iar avand in vedere ca agentia nu va mai functiona o perioada de timp, putem spune ca ne-au lasat “orbi” in fata celei mai “spectaculoase” comete din secolul acesta.

In curand nu vom mai avea nevoie de poze modificate pentru a observa cometa deoarece se anunta ca va fi mai stralucitoare ca Luna pe cer si va putea fi vazuta din aproapte toata lumea ca un semn ceresc.

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response