Marea Gaură Albastră – frumuseţea unei gropi subacvatice

September 4, 2012 Nici un comentariu »
Marea Gaură Albastră – frumuseţea unei gropi subacvatice

Marea Gaură Albastră (Great Blue Hole) este cea mai mare groapă subacvatică din lume şi este situată în apropierea costelor insulei Belize. Aceasta este o dolină rotundă cu diametrul de 305 m și adâncă de 120 m.

Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică (formă de relief răspândită de-a lungul litoralului Belize).

Accesul se poate face cu avionul, timp de 2 ore, de pe majoritatea aeroporturilor din sudul Statelor Unite ale Americii.

Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundări.
Aici turiştii se pot bucura de frumuseţea peisajului optând pentru un tur cu elicopterul sau chiar aventurându-se la practicarea unor sporturi subacvatice extreme precum scuba diving sau snorkeling.
Scafandrii pot întâlni aici diverse specii de pești, printre care bibanul-crestat, rechinul infirmieră și câteva tipuri de pești de recif, de exemplu rechinul caraibian de recif.

Marea Gaură Albastră pare a se afla pe altă planetă, este diferită de orice puteţi întâlni pe Pământ.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response