Google, un nou scandal pe tema taxelor

February 12, 2016 Nici un comentariu »
Google, un nou scandal pe tema taxelor

Directorul Google Europa, Matt Brittin nu a stiut ce sa raspunda la intrebarea “Ce salariu aveti?” , in cadrul unei anchete referitoare la taxele extrem de mici platite de gigantul IT in Marea Britanie, scrie The Guardian.

Comitetul Conturilor Publice a chemat Joi la audieri atat reprezentanti din partea HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) cat si Directorii Executivi ai Google pentru a oferi explicatii in legatura cu semnarea unui acord intre cele doua, si clarificarea sumelor considerate extrem de mici in comparatie cu profiturile companiei.

Google se confrunta cu un val de publicitate negativa dupa ce a anuntat ca va plati doar 130 de milioane de Lire Sterline impozit pe 10 ani dupa negocierile cu HMRC, suma fiind considerata ca reprezentand doar 3% din profitul declarat, in timp ce un salariat obisnuit sau alte companii platesc 20% taxe. Mai mult de atat, directorii nu au stiut ce sa raspunda cand au fost intrebati de ce nu au platit taxe timp de 10 ani, si de ce HMRC nu a aplicat nici o penalizare pentru intarzierea platilor.

Desi compania cu sediul la Dublin trebuia sa plateasca taxele catre Guvernul Britanic, Google a apelat la transferul profiturilor catre “paradisuri fiscale” cum ar fi Bahamas, pentru a evita plata unor taxe corecte, pe motiv ca: “Si ceilalti o fac”.

Matt Brittin a fost acuzat ca este rupt de realitatea in care traim noi ceilalti, datorita incapacitatii acestuia de a raspunde la intrebarea : “Ce salariu aveti?” , atunci cand a fost intrebat de presedintele comisiei Meg Hillier ce incerca sa-l mustreze pentru lipsa pregatirii acestuia si  felul in care sfideaza cetatenii platitori de taxe.

Executivii Google au incercat sa convinga Comisia ca ei au platit defapt 20% taxe si nu 3% cum se zvoneste in media, insa nu au stiut sa raspunda care este suma la care s-a aplicat acel procent de 20% si ca vor oferi aceste cifre in zilele urmatoare.
Matt Brittin nu este la prima infatisare in fata acestei Comisii, in Noiembrie 2012 fiind chemat pentru aceleasi probleme legate de transferul profiturilor in afara Angliei pentru a evita taxe de miliarde, si a fost avertizat pentru a nu oferi declaratii false comisiei, fiind numit “rece si calculat” in incercarea sa de a ocoli sistemul de taxe.

Poate de aceasta data vom asista si la masuri mai dure impotriva acestui tip de evaziune fiscala, fiind dovedit a doua oara ca se practica la nivel inalt, in negocieri desfasurate cu usile inchise.

A cata oara este lasata societatea civila sa suporte cheltuielile sistemului in timp ce marii ” Investitori” isi ascund profiturile de taxare si apoi aflam ca este perioada de Recesiune, sau “Criza Economica” si nu exista bani pentru investitii… cine aduna cioburile?

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response