Afacerea momentului în Romania: cultura de cătina

September 17, 2013 Nici un comentariu »
Afacerea momentului în Romania: cultura de cătina

La început de toamnă, se culege catina, iar boabele portocalii s-au dovedit a fi o mină de aur. De la cultivatori şi până la producători, cu toţii obţin venituri frumoase după ce au transformat culturile de cătină în afaceri de succes.

Datorită calităţilor ei, cătina este folosită în alimentaţie, dar şi în produse farmaceutice sau cosmetice.

Alexandru Vulpe se ocupă de cultivarea catinei de 35 de ani şi a reuşit să obţină un soi nobil, Mara, de patru ori mai bogat în vitamine decât cel sălbatic, informează stirileprotv.ro. În urmă cu trei ani, şi-a investit economiile într-o cultură de 18 hectare la 20 de km de Arad, dar nu se ocupa doar de producţia de fructe.

“Producem 700.000 – 800.000 de fire de cătină bune de plantat. Are calităţi gustative, olfactive, iar Mara a depăşit preţul de 1.7-1.8 euro pe kg”, spune cultivatorul.

În acest an, din ferma arădeanului vor pleca în străinătate aproape 100 de tone de cătină.

Aceste bobiţe de cătină conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele, iar cei care le consumă în mod constant sunt feriţi iarna de răceli.

Pentru un hectar de cătină, investiţia este de aproximativ 10.000 de euro, dar, în 2-3 ani, după ce apar primele fructe, banii se recuperează.

Iar, în Bistriţa Năsăud, cu 400.000 de euro, Iacob Roşca a pus pe picioare o fabrică în care prelucrează cătină adusă din toată ţara: “Ajunge în fază uscată, după care se macină şi pe urma se bagă la extracţie în rezervoare. Şi de aici începe procesul de extracţie a uleiului de cătină, care durează 24 de ore”, spune Roşca.

Datorită proprietăţilor ei benefice, cătina este folosită în alimentaţie, dar şi în produse farmaceutice sau cosmetice.

“Uleiul este un produs de bază, introdus în multe unguiente, pentru plajă, tratarea pielii. Conţine peste 32 de vitamine”, spune Roşca, de profesie inginer chimist.

Sursa:ro.stiri.yahoo.com

Comentarii Facebook

comentarii

Posturi Similare

Leave A Response